Made in EARTH

ಮೇಡ್ ಇನ್ ಅರ್ಥ್ | sustainable architecture & building practices

Raw Earth Building Workshop in France – II Design Process and Jury

“There was an incredible will from the group of architects, and the entire process was very democratic.”
Late nights of design and discussion, lots of cutting, sticking, crunching, debating and starting over again. The entire design process lasted a week begining with a competition between the architects to present a proposal for the cabin. 

09-2-1403-IMG_5000 04-IMG_5004 07-2-5 11-2-24
24-IMG_5198

The design proposals were then presented to a jury comprising of representatives from the city municipality, artists and sculptors, architects who have worked in the city, and the people living in the shelter homes. Based on the Jury’s choices, the group decided together on a project.

12-2-26 15-2-30 16-2-31 20-2-37 21-2-38 22-2-40

The decision process within our group, enriched by the inputs given by the jury was a good example of true collaborative decision taking. Everybody tried to put his / her ego aside to decide which project would serve best the place, the people and the context, build-able in 2 weeks and challenging!

“It is all of us who will live here and construct, we will choose a final project that motivates us to build.”

06-2-3

Jeremie and Felicia’s project was chosen. “I have never seen an earth building like that one before! It will attract attention of the public towards this abandoned site.”

19-2-35

The selected project description:
A Rabbit at the TRI postal of Avignon
1-1-JF-vue pont-zoom copy
The project is a call for attention towards the street; the volume unfolds beyond the old industrial courtyard, by raising its head beyond the fence. Wooden structure filled with earth and straw, the unique form attracts curiosity, it is a transition between the city and the different actors of this big and vivid rehabilitation project. Compact, to minimize its contact with the ground and its consumption of energy, it’s two levels are interconnected through an amphitheater creating a generously spacious interior that allows for multiple uses: a smaller and lighter office area of a more private character at the upper level, and a gathering area for meetings at the lower level, unfolding itself with large openings towards the courtyard of the TRI Postal.
“The rabbit will not only have a life in cardboard and drawings but will actually have a wooden skeleton with an earth and straw filling!

All the buzz at the TRI Postal immediately caught the attention of the local newspapers!

3642589369
1-11-306271004

What happened next? Coming soon.
What is this project all about? Read here.
Visit Touraterre website here
Photo credits : Lorraine Bonduelle