Made in EARTH

ಮೇಡ್ ಇನ್ ಅರ್ಥ್ | sustainable architecture & building practices

Tag "Touraterre"

9 weeks
15 people
3000 Compressed Stabilised Earth Blocks
1 goal: Building the 11th century Castle Kiosk in Earth!

1-07Castlekioskk

The Journey

In the summer months of 2014, the team at Made In Earth had an incredible opportunity to explore earth architecture in the wonderful context of Montemoro in Portugal. One and a half hours East from Lisbon is little artistic village of Montemor-o-Novo. Mix dramatic weather conditions with unexpected news from the archeologial council, add a little earth and mix it well, and you will get a feeling of the athmosphere in which the workshop started.

Take a Portuguese cultural center for the Arts, Crafts and Social research located in a convent. Add a city council favorable to artists, a traditional brick factory focused on reviving old building crafts, an engaged community in the village of Montemoro, more than 1000 years of history inside the castle’s walls, and young architects from the entire world eager to research, design and build earth architecture; and you will have the main ingredients in the making of the Castle Kiosk in Montemor-o-Novo, Portugal. Together with Oficinas do Convento and Touraterre, intense weeks of architectural conception led to the design and building of an information kiosk for the community and its visitors inside the Castle’s old walls.

 
Design and build – together!

An idea we love at Made In Earth is the coming together of people from various fields, to create earth architecture. See other projects – (Cuckoo Forest School, Tamil Nadu and The Rabbit, France). The workshop at Portugal was a perfect demonstration of the energies and creativity involved in working together with people from diverse backgrounds, each having a special place in their life and work, for building with earth.

11th century stories

Views of the site

01-IMG_0466
From the entrance, just right of the site where we will build: the ruins of the medieval village.
 2-DSC_1836
 Arches, towers, domes at sunset
03-IMG_0480

 The building site. After its excavations by the archeological council.

Clay and Cardboard

The design for the castle kiosk was explored completely through models.
Our main material: Compressed Stabilised Earth Blocs (CSEB).
Our main inspiration: the surroundingsa

1-IMG_0691
01-2b 02-3d another-brick-in-the-wall1 crumbling-land embryo1 intervalo presentation the-dark-side-of-the-moon
Hours of exploration, debates and discussions later, the team and the Municipality unanimously chose ‘The Crumbling Land’.
13-IMG_0851

Playing with its surroundings, this project was a re-interpretation of the labyrinthine aspect of its surroundings by spreading above the limits of the defined construction site, and offering to the visitors a place to enjoy playfully the walls and benches that mirror the ruins on the other side of the road. A square building, with all its sides open allows the visitors to gather under two crossing arches meeting in a dome stile structure. This form allows the builders to experiment with vaults and domes at the same time, while mirroring their use all around the site.

The multiple terraces allow for the use of different ceramic elements that Telheiro offers to the workshop, (tiles, floorings and so on). This is a landscape project that offers a playful ground for the people of Montemor-o-Novo.
Earth to blocks
Work starts on site

Production of Compressed Stabilised Earth blocks at Telheiro

Blocks to Arches
1-DSC_1695
15-IMG_1016 2 17-IMG_1057 29-IMG_134119-IMG_1102
From sunrise to sunset
02-10406859_10152306320206666_2251354889614882407_n 03-10382853_10152306320216666_3114004141610451034_n 04-1560549_10152306320346666_5904355025115347074_n 06-1010372_10152306320626666_7291634088715285369_n 08-485487_10152306320701666_7658447965690424590_n 12-10702232_10152306320981666_674045932031077247_n 13-10710852_10152306322036666_3019339319293662436_n
1-DSCF1553
10-DSCF1546 11-DSCF1558 12-DSCF1566
It is just a bench!
28-IMG_1264 4-10733955_10152318834306666_6059282603782723056_n 5-10501922_10152318836356666_3604443234951435511_n 6-1690021_10152318836146666_6067655534081239137_n
The flooring
3-DSCF2076
Lime Plastering to protect our arches
The finished Kiosk!
25-IMG_1261
01-DSCF3932 02-DSCF3964_blog_andre pereira 03-DSCF3972 04-DSCF4085 05-DSCF4088 06-DSCF4095 07-DSCF4099 08-DSCF4103 09-DSCF4109 10-DSCF4116 11-DSCF4121 12-DSCF4122
Post a comment

After this first week of design and selection of a project, the entire team started working together. 3 weeks is a really short period of time to build and do the finishing of a 20square mt building! Things had to go fast and steady.

The entire structure of the building was in wood, most of which was recycled from a big exhibition that took place in the area. We setup a small workshop to prefabricate all the pieces and assemble them into big boxes in order to make the construction as quick as possible.

While some of us were still working on the plans, the rest of the team started laying the foundations. Because of restrictions due to firemen access, we had to move the entire structure a few metres inside the courtyard, not the same anymore but still visible from the road, still powerful!

01-5-IMG_5272

02-6-IMG_5269

[The whole “Rabbit” lies on these 2 beams. They’d rather be straight and horizontal… Double check.]
Avignon, though it is in the south of France, often sees temperatures below zero during the winter. A good insulation is necessary and will also improve the comfort during the hot summers. Which insulating material is local, natural, pest free, resistant, inexpensive and available in abundance??? Rice Husk!! That is what we used to insulate the floor and the roof of the building

03-15-IMG_8431

Time to fill the wallswith straw and earth
The wooden structure of the walls needed to be filled with a material which is aesthetically appealing, insulating but with a good inertia and of course made of a natural and local material. That is when Seb got in and taught us how to prepare the straw and earth mix.

08-13-IMG_8619 09-14-IMG_8616

10-12-IMG_8626

[Step 1 : spread the straw bale in a big pile]

11-10-IMG_8687

[Step 2 : mix the earth with water and spray it on top of the pile ]
Here is a tip
: fix a trowel at the end of your watering can, you will get a wonderful mud fountain!

12-11-IMG_8670

[Step 3 : after closing the wall compartments with a wooden board, fill the mix in and start ramming…  ]

13-09-photo (5)

[Step 4 :  ramming…  ]

14-1-IMG_5379

[Step 5 :  ramming…  ]


16-3-IMG_5394

[The future amphitheater  ]

17-08-photo (8)

20-2-IMG_5435

We had to leave before the roof was laid, 1 week before the opening… not much sleep and lots of learning! We had grown into a wonderful construction team together.

19-3-IMG_5432

18-4-IMG_5426   21-07-photo (14)

23-04-DSCF0362

[Most the doors and windows where recycled from local deconstruction site ]

24-06-photo (15)

[Last details…]

05-01-DSCF0470 26-05-Premier concert le lapin s

[The opening!! First concert in the rabbit … 32 people! ]

27-ob_84eb61_dsc02211[The building is now occupied all week long by an architect who is working on the over-whole rehabilitation of this industrial complex.]

22-03-DSCF0364The rabbit stands tall and proud. It is amazing what 10 people can do if they put all their energy in it!
You can follow the adventure of the “Tri Postal” on their blog : http://tripostal.org/

What is this project all about? Read here
Visit Touraterre website herePhoto credits : Lorraine Bonduelle

Post a comment

“There was an incredible will from the group of architects, and the entire process was very democratic.”
Late nights of design and discussion, lots of cutting, sticking, crunching, debating and starting over again. The entire design process lasted a week begining with a competition between the architects to present a proposal for the cabin. 

09-2-1403-IMG_5000 04-IMG_5004 07-2-5 11-2-24
24-IMG_5198

The design proposals were then presented to a jury comprising of representatives from the city municipality, artists and sculptors, architects who have worked in the city, and the people living in the shelter homes. Based on the Jury’s choices, the group decided together on a project.

12-2-26 15-2-30 16-2-31 20-2-37 21-2-38 22-2-40

The decision process within our group, enriched by the inputs given by the jury was a good example of true collaborative decision taking. Everybody tried to put his / her ego aside to decide which project would serve best the place, the people and the context, build-able in 2 weeks and challenging!

“It is all of us who will live here and construct, we will choose a final project that motivates us to build.”

06-2-3

Jeremie and Felicia’s project was chosen. “I have never seen an earth building like that one before! It will attract attention of the public towards this abandoned site.”

19-2-35

The selected project description:
A Rabbit at the TRI postal of Avignon
1-1-JF-vue pont-zoom copy
The project is a call for attention towards the street; the volume unfolds beyond the old industrial courtyard, by raising its head beyond the fence. Wooden structure filled with earth and straw, the unique form attracts curiosity, it is a transition between the city and the different actors of this big and vivid rehabilitation project. Compact, to minimize its contact with the ground and its consumption of energy, it’s two levels are interconnected through an amphitheater creating a generously spacious interior that allows for multiple uses: a smaller and lighter office area of a more private character at the upper level, and a gathering area for meetings at the lower level, unfolding itself with large openings towards the courtyard of the TRI Postal.
“The rabbit will not only have a life in cardboard and drawings but will actually have a wooden skeleton with an earth and straw filling!

All the buzz at the TRI Postal immediately caught the attention of the local newspapers!

3642589369
1-11-306271004

What happened next? Coming soon.
What is this project all about? Read here.
Visit Touraterre website here
Photo credits : Lorraine Bonduelle

Post a comment

10-1433884951

“It is a different energy to have a challenge and to sweat towards it all together.”

In the month of September 2014, we worked on an exciting project in the South of France, together with 10 architects from across Europe and the association Touraterre.

(Friends from Touraterre started their association with a journey: a travel from Austria to Auroville, India. 12, 000 Km by train and bus, through Turkey, Iran, India, China, Kazakhstan, Russia, Ukraine and Poland.  Their goal was to visit, draw, discover and document construction projects along the road. They also visited institutions where ecological building techniques are being discussed, used and taught. Through Touraterre, they now promote the use of raw earth construction for contemporary architecture. Learn more about their adventures on their website here)

Together with a local organization “H.A.S” that supports homeless people in the main cities of France, their current project is to rehabilitate the TRI, Mail Sorting Centre of the French Postal Services in the city of Avignon. It is a huge industrial building from the 1900s located in the centre of the city, adjacent to the main train station. It has been abandoned for the last 15 years. The rehabilitation project is to convert it into an active social and cultural centre for Avignon, along with renowned French architect, Patrick Bouchain.

1-IMG_8890
[Corridors of the Sorting Centre]

To kick-start the transformation process, Touraterre and H.A.S this year, invited architects to design and build a ‘cabane de chantier‘, a custom designed temporary cabin on site to enable the organization of meetings, gatherings, etc. Architects and students from across Europe joined the team to live together, cook together, eat together, design together and build together, all within a period of one month! At the end of the month, the city of Avignon was invited for a grand inauguration of the new structure and presentation of the overall vision for the site.

The cabin was to be designed to occupy 20 square metres within the compound walls of the sorting centre. Building techniques with raw earth, straw and recycled wood were to be used.

Here are some sketches of the site. An old caravan had found its final resting place inside the compound. Shipping containers, remodeled as temporary shelters were put up inside to house the homeless people; a factor important during both design and construction.
“We are in their home”

2100384771.2

“What we are interested in is not only what earth architecture can be, but what our process is and what it brings to the people.” Here are some images of Life at the TRI during the first week.

04-IMG_4971[Working on the design in the main building of the sorting centre]

06-IMG_4986[Lunches and dinners together in the courtyard]

03-IMG_4961
[Open kitchens]

09-2-9
10-2-10
[Straw from a farm nearby, ready to be used for construction]

12-IMG_5221

What was the design process like? Know more here.

Visit Touraterre website here
Photo credits : Lorraine Bonduelle


Post a comment